Bevezetőül...

Kedves Olvasó!
A következő oldalakon nagyrabecsült edzőm, Dr Lassó Attila írásait, cikkeit gyűjtöm csokorba. Ezek a kis esszék 1999-től kezdve jelentek meg a Penny Lovaskalendáriumokban, és úgy gondolom, hogy üzenetük értékesebb annál, mint hogy a polcomon porosodjanak.
Lassó Tanár Úr jelenleg is aktívan foglalkozik gyerekek tanításával, a Stampok parkban. Kellemes olvasgatást!

2011. április 5., kedd

Karusszel lovaglás

A zene a lovaglás, és a tánc művészi élményét jelenti a karusszel lovaglás. A zenés karusszel lovaglása minden lovasbemutatónk szép és sikeres része. A felkészülési lehetőségtől függően 4-10 lovas karusszelt lovagoltak a gyerekek, és ezt igen alapos, fárasztó, de sok örömöt és sikerélményt nyújtó felkészülés előzte meg. A lényeg, hogy az egyesével, párban, vagy akár négyesével egymás mellett lovaglók egy viszonylag szűk területen, pl. 20x40 méteres díjlovagló négyszögben különböző alakzatokat, pl. kört, kígyóvonalat lovagolnak lépésben, ügetésben és vágtában.

10 lovas karusszel a Répáspusztai Országos Lovas Gyereknapon


Ehhez nyilvánvalóan hasonló típusú, felkészültségű lovak, és lovasok kellenek. Ezen kívül azonban a négylábúaknak egymás közelségét is el kell viselniük, sőt mozgásukban is alkalmazkodnak a másikhoz. A karusszel lovaglás hasonlít az osztályban lovagláshoz, de a lényeg, hogy az egész program kísérőzenével folyik és így mind a lovasok, mind pedig a nézők művészi élményben is részesülnek. Rendkívül fontos a ló-ember kapcsolat, amit színesebbé tesz a több lovas egymáshoz való viszonyulása. A mozgás azonban zene nélkül olyan volna, mintha a báli táncosok muzsika nélkül táncolnának. A zene ritmusa, dallama közvetlenül az ember érzés-, és élményvilágára hat, így minden egyes lovas lelkét megérinti. Önkéntelenül ritmikusabban, több figyelemmel lovagol, miközben átélheti a klasszikusok (Bach, Handel, Mozart, Beethowen, Vivaldi, stb.) és az újabb zeneszerzők szép, ütemes, különböző tempójú, de feltétlenül harmonikus, dallamos zenéjét. A zene persze a lovas veleszületett zenei érzéke, a későbbi zenei nevelése és egyéb külső hatások szerint minden lovasra kicsit másképpen, és jobban, vagy kevésbé hat. Éppen ezért érdemes kihasználnunk fiatal lovasaink szellemi, lelki nevelésében a zene adta óriási befolyásolási lehetőségeket. A zenére lovagló lovas táncossá válik, a karusszelben lovaglók pedig egy balettkar tagjaivá lesznek. Míg a lovas versenyzők egyéni küzdők, a karusszelben lovaglók egy csapat összetartó, egyenrangú tagjaivá válnak, akikben a magas szintű egyéni teljesítményt éppen a csapat sikerének vágya ösztönzi. Egy figyelmetlen, gyenge lovas ugyanis az egész társaság sikerét veszélyezteti. Manapság, amikor fiataljaink zenei, esztétikai élményszférája szűkülni látszik, különösen jó kompenzálási lehetőség a zenés karusszel lovaglás. A különleges, ünnepi alkalmakkor, bemutatókon, a lovasok figyelmét teljesen leköti a jó lovaglás vágya, kizárják magukból a mindennapi gondokat, és a zene és a társakkal való együttlovaglás szinte eufórikus állapotba hozza őket. Ezt csak az érzi túlzónak, aki még nem élt át lóháton ilyen bemutatót.

A Penny klub 6 lovas karusszelje egy kaposvári bemutatón

A karusszel lovaglásban azok a gyerekek tudnak részt venni, akik a Penny kezdő osztály-, vagy haladó vizsgát jó eredménnyel letették. Hazánkban még nem eléggé elterjedt a zenés karusszel lovaglása, pedig egy-egy lófajta, vagy egy lovasiskolában folyó komoly munka bemutatására, a közönség színvonalas szórakoztatására kiválóan alkalmas.

Dupla futószárazás, hosszú száron való hajtás


Dupla futószárazás


A dupla futószárazás és a hosszú száron való hajtás gyakorlásának nagyon sok jó hatása van a gyerekekre. Ügyesednek a szárak kezelésében, ha egyedül nem boldogulnak, akkor pedig társukkal együtt közösen tevékenykednek a ló irányításán.

Hajtás hosszú száron
Ügyességi vetélkedő hosszúszáron
hajtással
A dupla futószárazáskor nem nagy a fizikai terhelésük, de ha a hosszú száron hajtják a lovat ügetésben, akkor a ló után kell futniuk, ami már fárasztó. Ilyenkor, feltéve, ha vállalják a futást, javul a ritmikus mozgásuk, rugalmasságuk, kondíciójuk. A lovas kiképzés szempontjából is hasznos, mert miközben futnak, a kezükkel nyugodtan, puhán, rugalmasan kell tartaniuk a szárakat, hogy a ló arra korrekten rátámaszkodhasson. Sok gyakorlás után már egész jól ment, amit a gyereknapon tartott hosszúszáras karusszel is bizonyított.

Tandem hajtás nyeregből


A nyeregből való tandem hajtást bármely két lóval lehet gyakorolni. Ilyenkor két ló halad egymás mögött szorosan, és a hátulsó lovon ülve irányítja a lovas az alatta és az előtte mozgó lovat. A négylábúakat nagyon sok és korrekt gyakorlással tesszük erre alkalmassá, mint ahogy ezt a gyereknapon és a családi napon ősszel már láthatták a szülők és kedves vendégeink.

Tandem hajtás a Répáspusztai Országos Lovas Gyereknapon



Írta: Dr Lassó Attila állatorvos-tanár, lótenyésztő szakmérnök, nemzetközi diplomával rendelkező lovas- és lovastorna szakedző, a Penny táborok szakmai vezetője.
Tel: 06-20-944-32-67
Az oldalt szerkeszti: Temleitnerné Wallner Linda



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése