Bevezetőül...

Kedves Olvasó!
A következő oldalakon nagyrabecsült edzőm, Dr Lassó Attila írásait, cikkeit gyűjtöm csokorba. Ezek a kis esszék 1999-től kezdve jelentek meg a Penny Lovaskalendáriumokban, és úgy gondolom, hogy üzenetük értékesebb annál, mint hogy a polcomon porosodjanak.
Lassó Tanár Úr jelenleg is aktívan foglalkozik gyerekek tanításával, a Stampok parkban. Kellemes olvasgatást!

2011. március 30., szerda

Az osztályban lovaglás

(Dr. Lassó Attila: Penny Lovasiskola)

20x40 m-es díjlovagló négyszög
A korábbi Penny Kalendáriumokban már írtunk a lovasok futószáras vizsgájáról, amely a lovasok helyes ülésének kialakítását célozza. A lovas oktatásnak ez az egyébként legnehezebb és legkevésbé látványos része, mégis igen fontos. Megfelelő alapok nélkül nem lehet továbblépni. A lovon biztos egyensúlyban, helyes tartással ülő, szárat helyesen kezelő, és az alapvető lovas segítségeket már alkalmazni tudó lovas elkezdheti az osztályban lovaglás gyakorlását. Ennek is vannak feltételei, melyek közül a legfontosabb a megfelelő méretű, jó természetű, és helyesen kiképzett iskolaló. Tapasztalataink szerint azok a lovasok, akik jó eredménnyel tették le a futószáras vizsgát, különösebb aggodalom nélkül kezdtek el osztályban lovagolni, és igen gyorsan tudtak továbbfejlődni. Ezért éri meg a valóban jó ülés megszerzésére törekedni. Az osztályban lovaglás célja, hogy a lovas biztonságos körülmények között gyakorolhassa a ló irányítását, tapasztalatot szerezzen, és ezzel előkészüljön a már nehezebb idomítási feladatok tanulását szolgáló önálló lovaglásra.
Az önálló lovaglás azt jelenti, hogy a lovas már nem egy másik ló után megy, hanem a többiektől függetlenül, és egyedi feladatokat teljesít a lovas oktató útmutatása szerint. Tehát még ekkor is felügyelet mellett lovagol, de jóval nagyobb egyéni szabadsággal.
Térjünk azonban vissza az osztályban való lovaglásra, pontosabban annak mikéntjére, mire számítsunk, ha osztályban lovagolunk?

A következő videó 2006-ban, a csongrádi Penny táborban készült, és a kezdő osztály vizsga egy részlete látható rajta (Dr Lassó Attila vezetésével):


Mi is az osztályban lovaglás?

  1. Osztályban lovagláskor a lovas biztonsága érdekében általában a legtöbb helyen az istállóból a lovakat a lovardába vezetik, tehát a lovasok csak itt ülnek fel. Különösen ott fontos ez, ahol a lovarda messze esik az istállótól, hiszen a legtöbb baleset az ilyen bekerítetlen, kemény talajú helyeken történik, ahol még az istállógőz is fűtheti a lovakat.
  2. Fiatal, vagy kezdő lovasok számára feltétlenül szükséges, de később is javasoljuk a fejvédő kobak viselését, valamint a lovaglókesztyű használatát.
  3. A lovardának mindig biztonságos módon bekerítettnek kell lennie, és jól zárható kapuját a lovaglás alatt zárva is kell tartani. Amennyiben ugyanis egy lovas leesik, a ló nem tud az ezernyi veszélyt rejtő utakra tévedni hazafelé vágtázás közben.
  4. Az osztályban lovagláskor minden az oktató utasítása alapján, illetve a szokásos lovardai rendnek megfelelően történik. A következőkben ismertetjük majd a lovardai rendet.
  5. Természetesen a lovardában hangoskodni, dohányozni, rágógumizni szigorúan tilos!
  6. Az oktató utasításait, - mely vonatkozhat a testtartásbeli hibák javítására, vagy a különböző patanyomfigurák lovaglásának mikéntjére, - a legjobb tudás és igyekezet szerint kell végrehajtani.
  7. a lovardai szabályokat és várható feladatokat már előre tanácsos tanulmányozni, hiszen ez megkönnyíti a munkát. Igényes helyeken az oktató, előre tájékoztat a várható feladatokról.
Átváltás


Néhány alapfogalom

Körből válts!
  • A lovarda, egy bekerített, puha, ugyanakkor rugalmas talajú hely, ahol a lovasok tanulnak és a lovakat képzik. Mérete különböző lehet, a szabványos díjlovagló négyszög mérete 20x40, vagy 20x60 m.
  • A lovarda kerítése mellett belül van a lovak által többé-kevésbé kitaposott fő patanyom. Ettől kb. 1,5 m-re van az úgynevezett 2. patanyom.
  • A lovardai patanyomon balkézre lovagolunk, ha bal kezünk van a lovarda belseje felé, és jobb kézre, ha a jobb kezünk van belül.
  • A lovarda szélén különböző betűkkel jelölik meg a saroktól 6 m-re lévő átváltó pontokat, valamint a hosszabb és rövidebb falakon elhelyezett felezőpontokat. ezeket a pontokat jól látható F-M-K-H, illetve A-B-C-K-H betűkkel jelölik. Ezen kívül vannak betűvel külön nem jelölt úgynevezett kör érintő pontok a hosszú falon, amit a lovasoknak a rövid fal közepén elkezdett szabályos kör lovaglásakor kell érinteniük. Lásd az ábrákat.




Írta: Dr Lassó Attila állatorvos-tanár, lótenyésztő szakmérnök, nemzetközi diplomával rendelkező lovas- és lovastorna szakedző, a Penny táborok szakmai vezetője.
Tel: 06-20-944-32-67
Az oldalt szerkeszti: Temleitnerné Wallner Linda

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése