Bevezetőül...

Kedves Olvasó!
A következő oldalakon nagyrabecsült edzőm, Dr Lassó Attila írásait, cikkeit gyűjtöm csokorba. Ezek a kis esszék 1999-től kezdve jelentek meg a Penny Lovaskalendáriumokban, és úgy gondolom, hogy üzenetük értékesebb annál, mint hogy a polcomon porosodjanak.
Lassó Tanár Úr jelenleg is aktívan foglalkozik gyerekek tanításával, a Stampok parkban. Kellemes olvasgatást!

2011. március 31., csütörtök

Tanácsok a fiatal lovasoknak és oktatóiknak

A Penny kezdő osztály vizsgán olyan szintű lovaglástudást kívánunk meg, ami csak pontos, szorgalmas munkával érhető el. A lovasnak szabályos patanyomfigurák lovaglására kell törekednie, és ha az edzésen következetesen valóban mind az edző, mind pedig a tanítványa erre törekszik, akkor ez a ló képzettségén, és a lovas vizsgateljesítményén is látszik majd.



A sarkok lehetőség szerinti pontos kilovaglása például egy igen fontos követelmény, amit a ló megfelelő állításával és hajlításával, a hatékony belső csizma segítség és a külső száron való támaszkodás megvalósításával érhetünk el. Azoknak a fiatal lovasoknak, akik valóban szeretnének jól lovagolni, rendkívüli pontosságra, és a jó lovas érzés megszerzésére kell törekedniük. Az oktató utasításait azonnal végre kell hajtani, illetve olyan gyorsan és helyesen, amennyire a lovas képzettsége ezt lehetővé teszi. Csak szorgalmas és kitartó gyakorlás vezet eredményre. Türelmesnek kell lennünk önmagunkkal szemben, az izmoknak és idegeknek meg kell szokniuk az új mozdulatokat. Utóbbiaknak fel kell gyorsulniuk, majd önkéntelenekké válniuk, ahhoz, hogy a lovon valóban látni lehessen lovaglásotok hatását. Ez pedig lassú folyamat, különösen akkor, ha a lovasnak hetente csak egyszer-kétszer van lehetősége gyakorlásra.


A vizsgára készülés sokszor csak akkor eredményes, ha intenzívebb, gyakoribb az edzés, és jól képzett, vagy még nem elrontott, képezhető lovakon történik a felkészülés. Legcélszerűbb egy edzőtáborban részt venni, olyan helyen, ahol már sikeresen zajlottak le Penny vizsgák. Tehát türelem, az idő és a törekvés rendületlensége meghozza az eredményt. A lovas vizsgát nem szükséges letennetek, e nélkül is élvezhetitek a lovaglást, a tudásotok azonban hiányos lesz. A jó természetű, megbízható, kényelmes, jól képzett ló sajnos ritka, ezért nagy érték, melyhez hosszú kiképzési idő szükséges. A vizsga feladatainak helyes végrehajtásáról sok lovas könyvben írnak, és edzőitek is segítenek.
Rajta hát, tanuljatok és gyakoroljatok, hogy jó alapokkal, biztonsággal vágjatok neki a lovaglás talán legélvezetesebb részének, a tereplovaglásnak.

Dr Lassó Attila, jómagam, és az új generáció


















Írta: Dr Lassó Attila állatorvos-tanár, lótenyésztő szakmérnök, nemzetközi diplomával rendelkező lovas- és lovastorna szakedző, a Penny táborok szakmai vezetője.
Tel: 06-20-944-32-67
Az oldalt szerkeszti: Temleitnerné Wallner Linda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése