Bevezetőül...

Kedves Olvasó!
A következő oldalakon nagyrabecsült edzőm, Dr Lassó Attila írásait, cikkeit gyűjtöm csokorba. Ezek a kis esszék 1999-től kezdve jelentek meg a Penny Lovaskalendáriumokban, és úgy gondolom, hogy üzenetük értékesebb annál, mint hogy a polcomon porosodjanak.
Lassó Tanár Úr jelenleg is aktívan foglalkozik gyerekek tanításával, a Stampok parkban. Kellemes olvasgatást!

2011. március 31., csütörtök

A lovardai rend


Lovardai rend

Az átlóváltás nyomvonala
  1. A lovardába való belépéskor, akár a ló hátán ülünk, akár vezetjük a lovat, vagy csupán ló nélkül vagyunk, mindig: "Helyet kérünk!" hangos felszólítással kérünk bebocsátást. Ezután várunk a válaszra, és csak akkor mehetünk be, ha megkapjuk a választ: "Tessék bejönni!"



  2. Ha a lovasok egymással szemben lovagolnak, a balkézen lovagló marad a patanyomon, így tehát a bal kezek találkoznak. Hazánkban még sok helyen a régi rend - "Jobb kezek találkoznak!" - van érvényben, ezért célszerű ezt a lovardát tartó oktatóval előre tisztázni.
  3. lóra ülés lóról szállás ne a fal melletti járáson, hanem a nagy körök középpontjában történjék.
  4. A lépésben lovagló lovas a második, illetve a harmadik patanyomot használja, és kitér a gyorsabban haladó lovas elől.
  5. A lassabban haladót a gyorsabb lovas mindig a lovarda belseje felé indulóan előzi meg.
  6. Ha osztályban és önállóan is lovagolnak a lovardában, mindig az osztálynak van előnye, és a többieknek erre kell tekintettel lenni.
  7. Az egész lovardában a falak mellett egyenesen előre lovagló lovasoknak előnyük van a körön, vagy más patanyom figurán lovaglókkal szemben.
  8. Ha egyszerre több lovas lovagol a lovardában, célszerű mindegyiknek azonos kézre lovagolni, és kb. 5 percenként a legidősebb lovas jelzésére kezet váltani. 
  9. Ha kezdő lovasok is lovagolnak haladókkal együtt, akkor az utóbbiak erre legyenek tekintettel, és például ugratni, csak az összes jelenlévő beleegyezésével lehet.
  10. Futószárazni is csak a többi lovas beleegyezésével szabad, biztonságos oldaltávolságot tartva.
  11. Ha a lovardában az időrendi beosztás ki van függesztve, és a lovas nem a számára kijelölt időben szeretne lovagolni, az oktatótól, vagy a legidősebb lovastól illik ezt kérnie még a lovával való megjelenés előtt.
  12. A lovardában nyugodtan, szakszerűen, gondolkodva lovagoljunk, kerüljük a durva bánásmódot, ne botránkoztassuk meg lovas társainkat lovashoz nem méltó beszéddel, vagy viselkedéssel.



Rend és fegyelem
Állítás és hajlítás

A felsorolt 12 pont ismerete csupán feltétele a lovardában folyó munkának, az érdemi rész az oktatón, tanítványán, és egy kicsit a lovon múlik.












Írta: Dr Lassó Attila állatorvos-tanár, lótenyésztő szakmérnök, nemzetközi diplomával rendelkező lovas- és lovastorna szakedző, a Penny táborok szakmai vezetője.
Tel: 06-20-944-32-67
Az oldalt szerkeszti: Temleitnerné Wallner Linda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése