Bevezetőül...

Kedves Olvasó!
A következő oldalakon nagyrabecsült edzőm, Dr Lassó Attila írásait, cikkeit gyűjtöm csokorba. Ezek a kis esszék 1999-től kezdve jelentek meg a Penny Lovaskalendáriumokban, és úgy gondolom, hogy üzenetük értékesebb annál, mint hogy a polcomon porosodjanak.
Lassó Tanár Úr jelenleg is aktívan foglalkozik gyerekek tanításával, a Stampok parkban. Kellemes olvasgatást!

2011. március 28., hétfő

Dr. Lassó Attila - Back Judit: Tapasztalatok a Tellington-módszerről (anno 2001)

Bár Linda Tellington eredetileg lovon tett megfigyelései alapján dolgozta ki módszerét, ő személyesen sok más állaton  is alkalmazta sikerrel. Az utóbbi években kutyák viselkedészavarainak javításában ért el jeelntős eredményeket, és Amerikában egy ideje embereken is alkalmazta módszerét. 2000. áprilisában az emberekre való jótékony hatás bemutatására tartott Linda Tellington-Jones Európában először az ausztriai Zvettl-ben emberi vonatkozású kurzust, melyen a Penny Klub képviseletében mi is részt vettünk.

Mire is használható a módszer?

A hátfájás Tellington módszerrel való csillapítása úgy történik, hogy a tenyér gyengéd megtámasztásával és az ujjak enyhe nyomással való körkörös mozgatásával, majd az egész tenyérrel a bőrt, az alatta lévő izomréteg fölött elmozdítjuk, és ezzel jelentősen csökkenthető a hátizom fájdalmas görcse. Ez lénygében a Tellington-féle "Python emelés". Nagyon fontosnak tartotta Linda, hogy az érintéses kezelésben részesítettek beszámoljanak, visszajelezzenek érzéseikről.







A traumás sérülések utóhatásainak kezelésére, pl. a Tellington féle érintés (Ttouch) "Mosómedve"-fogással történő kezelését ajánlotta, melynek hatására az érzéketlen területet sikerült újra érzővé tenni. Lovaink is bizonyára visszajeleznek, ha valamilyen jó érzést keltünk bennük, csak észre kell vennünk. Mindenekelőtt törekednünk kell arra, hogy igenis keltsük bennük ezt a jó érzést, ahogy a lovakat szeretgető, simogató gyerekek is ezt teszik teljesen ösztönösen. Jó érzéseket keltenek az elcsigázott, vagy éppen a felnőtt ember iránt bizalmatlanná váló lovakban! A gyerekek odafigyelnek a lovak visszajelzéseire, örülnek, hogy kedvenceikkel lehetnek, nem a munkát jelentő lényt látják benne, hanem a szeretett társat, barátot!
Shock-os, eszméletlen állapotban lévő embert az orvos megérkezéséig stabil állapotban tarthatja a Tellington-féle ún. "fül-munka" (masszázs), amely a fül alapjától kiinduló, és a csúcsa felé irányuló gyors, ütemes közepes erősségű húzogató mozdulatokból áll.Ez segíthet láz, hányinger és fejfájás esetén is. A Tellington féle érintések (Ttouch-ok) jótékony hatásában a gyakorlottság és tudatosság igen fontos tényező, ezen kívül pedig természetesen a mozdulatok minőségétől (szabályossága, puhasága, folyamatossága) is függ az eredmény. 
Fáradt lábak kezeléséről is szó volt, mely mind a lovaknál, mind az embereknél gyakran előfordul.A Tellington tanfolyamokon tanított "Python emelés" és "Oktopus fogás" bizonyul ilyenkor igen hatásosnak. Néhány "Oktopus fogás" után jómagam is könnyebb mozgásúnak, lazábbnak éreztem a korábban törött, műtött lábamat. A résztvevők természetesen önmagukon és egymáson is kipróbálták a Tellington féle érintéseket, majd a tapasztalt hatásról, vagy érzésről beszámoltak.
Lovastáborainkban rendszeresen használjuk a Tellington-féle érintéseket, módszereket, és a gyerekek nagy örömmel tanulják is ezeket, szívesen simogatják a kedves lovakat. Ez természetesen nem csak a nagyon intelligensen viselkedő lovaknak tesz jót, hanem a gyerekekre is jótékonyan hat, mert a mozdulatok finomsága és a kancák visszajelzései a gyerekeket is örömmel töltik el, és megnyugtatják őket. 
Az átkötés technikája az ember és különösen a gyerekek számára biztonságérzetet, nyugodtságot kelt. Lényege, hogy a törzset, vagy a törzset és a combot egy széles rugalmas pólyával (fáslival) egyszerűen a hasnál és a hátnál keresztben átkötjük. Ideges, hiperaktív gyerekek megnyugtatására kiválóan alkalmas.
Linda Tellington-Jones elmondta, hogy a Tellington érintések célja, hogy a működésüket elfelejtő sejteket belülről aktivizálja, felébressze. A testfelületen végzett kis körkörös mozgás, az egyes sejteket, mint apró fényeket gyújtja fel. Módszere abban különbözik a masszázstól, hogy nem igényel különösebb fizikai erőt, a gyógyuláshoz a test saját energiáit használja fel, bárki, bármikor alkalmazhatja és mivel ruhán keresztül is végezhető, így egyszerűbb és higiénikusabb.

A megtanult technikák

Répáspusztán az előadók (Ruth és Martin Lasser) az elméleti óra után a lovak különböző Tellington-féle vezetési módjait mutatták be shagya arab és hidegvérű kancákon, majd méneken. a labirintuson átvezetett állatok szemmel láthatóan megnyugodtak, és bizalommal követték az embert. A "Postagalamb" vezetési mód során, pl. a hatalmas testű hidegvérű kanca először ügyetlenül, majd egyre sikkesebben mozgott a labirintusokban, megtalálta saját egyensúlyát, és jobban koncentrált a feladatra. A lovászoknak sok gondot okozó hároméves hidegvérű kanca mindössze 20-30 perc munka után szemmel láthatóan megnyugodott, és kiválóan engedelmeskedett.
A Penny táborokban a napi rutin része Tellington módszere
a 4 éves shagya arab kancán, Füzéren a Tellington féle érintések legfontosabb fajtáit mutatták be a trénerek. Az egyébként igen készséges és jól képzett lovacska türelmesen viselte a testén végzett "Hópárduc" tapintásokat, a fül-, és szájmunkát. Mindezek azt a célt szolgálják, hogy a testi és lelki feszültségeket csökkentsék a lóban, és gyorsítsák a tanuláshoz feltétlenül szükséges bizalom kialakulását. Bár nyilvánvalóan a helyes végrehajtás megtanulásához látni is kell, de megkísérlem a száj környékének megmunkálását leírni, amely által a ló új viselkedési módokat tanul, és javul a koncentrálóképessége. Jobb kezünkkel a ló kötőfékjét fogjuk, bal kezünkkel pedig "Hópárduc" tapintással a száj környékét masszírozzuk. Nagyujjunkat becsúsztatjuk a szájszögleten át a szájüregbe a felsőajak nyálkahártyájára és a fogínyre, és ezt előre és hátrafelé irányuló mozdulattal simogatjuk. Hasznos módszer, ha a ló harapós, félős, merev, vagy a tréning során ellenálló. Felhívom a Kedves Olvasó figyelmét, hogy csak óvatosan próbálja a mozdulatot, az igazán sikeres végrehajtást tanfolyamokon lehet megtanulni.
A test átkötésének technikáját egy négyéves shagya arab kancán, Ginán mutatták be, aminek hatására a ló önbizalma és hátulsó végtagjainak aktivitása fokozódott. A ló határozottan figyelmesebb lett, a labirintuson ügyesebben ment át.
A lovakon szemmel jól látható változásokat a tanfolyam résztvevői, valamint a ménes vezetője, és dolgozói is örömmel nyugtázták, és végig nagy figyelemmel kísérték az eseményeket.
A tanfolyam résztvevői két csoportban, összesen nyolc különböző vérmérsékletű lóval foglalkoztak, majd két shagya arab mén Tellington féle tréningjét mutatták be az előadók. 
Az első mént a pálcával való simogatással és a fejének földhöz való közelítésével sikerült megnyugtatni, a ló figyelmesebb lett, és jól teljesítette a labirintust. A ló fejének erőszak nélküli közelítése a földhöz az első fontos lépés, hogy a TTEAM munkát gyorsan eredményessé tehessük, egyben ezzel tudjuk az ideges lovat megnyugtatni. A tanfolyamon ennek mindkét módszerével megismerkedhettünk. A másik mén a földi munka során, azaz a labirintuson át való figyelmes vezetéssel nyugodott meg és kezdett koncentrálni. Jó volt látni, ahogy a ló nyugodtan, elengedetten lépkedett át a rudak fölött, figyelve vezetőinek utasításait. Martin intelligensnek minősítette a méneket, mert azok gyorsan alkalmazkodtak az új feladathoz, nevezetesen, hogy fejüket leengedve lengő háttal lépkedjenek, ne pedig minden mozdulatra fejüket forgatva állandóan a külvilágra figyeljenek.
A tanfolyamon még megismerkedhettek a résztvevők a lovagláskor használt Tellington eszközökkel (kiegyensúlyozó szár, nyakkarika, azaz Lindell, Tellington féle zabla) és a már említett test átkötési technikával.  Linda azért fejlesztette ki ezeket a kiegészítőket, hogy könnyebbé tegye általa a lovaglást, illetve könnyítse a ló számára saját egyensúlyának megtalálását és a lovas szándékainak megértését, valamint javítsa a ló és lovas közötti bizalmi kapcsolatot.
Többek kívánságára lovardai lovaglás és oktatás is szerepelt a programban. Martin rendkívül szemléletes oktatással és az elképzelés technikájával (vizualizálással) is segítette a lovasokat, akik nagyon jól és szépen lovagolták a 4-8 éves shagya arab kancákat. Jóleső érzés volt, hogy a lovasok is nagyon meg voltak elégedve lovainkkal kiemelve, hogy azok könnyen irányíthatók és készségesek. az osztályban lovaglás után Martin bemutatta a nyakkarikával való lovaglás technikáját. Sokan megcsodálták, amikor a kantárt levéve, csupán a nyakra ható kötéllel vágtázott a jó egyensúlyban lévő shagya kancával, Babérral.
A lovak "bátorságát" a különböző földi akadályokhoz való türelmes szoktatással növeltük. Az előadók bemutatták az általunk is jól használható módszert és technikát, amivel el tudjuk űzni a lovak félelmét a fahíd, autógumik, szalagkapu, fahíd, nylonzacskó és még sok más, fantáziánk szerinti alkotástól.



25 éves európai jubileumának megünneplésén Linda Tellington elmesélte személyes életútját is, hogyan dolgozott az első férjével együtt alapított lovas iskolában, és hogyan vált világossá előtte, hogy többre hivatott. Az egész világ lovas társadalmának szeretné tanítani a lovakkal és tágabb értelemben bármely élőlénnyel szemben való helyes viselkedést. Munkáját missziónak is nevezhetnénk, amely mellett nem sok idő jutott magánéletre. Nagy örömmel és egyben a többi magányos embernek szóló bíztatással számolt be arról, hogy végre, 63 évesen megtalálta élete párját, az őt erre az estére is elkísérő hawaii férfi személyében, akihez tavaly férjhez is ment.


Írta: Dr Lassó Attila állatorvos-tanár, lótenyésztő szakmérnök, nemzetközi diplomával rendelkező lovas- és lovastorna szakedző, a Penny táborok szakmai vezetője.
Tel: 06-20-944-32-67
Az oldalt szerkeszti: Temleitnerné Wallner Linda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése