Bevezetőül...

Kedves Olvasó!
A következő oldalakon nagyrabecsült edzőm, Dr Lassó Attila írásait, cikkeit gyűjtöm csokorba. Ezek a kis esszék 1999-től kezdve jelentek meg a Penny Lovaskalendáriumokban, és úgy gondolom, hogy üzenetük értékesebb annál, mint hogy a polcomon porosodjanak.
Lassó Tanár Úr jelenleg is aktívan foglalkozik gyerekek tanításával, a Stampok parkban. Kellemes olvasgatást!

2011. március 27., vasárnap

Találkozásom Linda Tellingtonnal... I. rész

A shagya arab kancák és mének napi munkája során, a gyerekek lovagoltatásakor az edzőtáborokban egyaránt sikerrel használtuk Linda Tellington-Jones technikáit, főleg pedig szemléletét értékeltük igen sokra.

Már a 90-es évek elején olvasgattam Linda T. J. és Ursula Bruns "Die Tellington-Methode" - "A Tellington-módszer: Így neveljük lovunkat" című könyvét, és voltizslovaink kiképzésekor is eredményesen alkalmaztam a lovat és embert gondolkoztató és nyugtató módszereit. 
Mindenekelőtt egy egészen rövid definíciót ismertetnék, melyet az 1996-ban kiadott, a "Die Linda Tellington-Jones Reitschule" című könyvében olvastam:
A TTEAM egy módszer törvényileg védett neve, mely a "Tellington-Jones Equine Awareness Method" rövidítése.
Magyarra, a német magyarázat közvetítésével úgy lehetne fordítani, hogy "Tellington-Jones Módszere a Ló Tudatosságának fokozására"; magyar rövidítéssel TMLT. A fentebb már említett könyvben a szerző a következőket írja: 

"A TMLT lehetővé teszi, hogy a lovakat a szokásostól eltérő mozgásfolyamatokon és kézzel való érintéseken, simogatásokon keresztül megbízható és együttműködő partnereinkké képezhessük, pozitív módon befolyásolhassuk, és egy mélyebb kapcsolatot építsünk ki velük."



Személyesen 1995-ben találkoztam először Linda Tellington-Jones-szal az Essenben rendezett Equitanan. Linda nyilvános bemutatót tartott, és a korábban már olvasott könyvéből sok részlet és technika vált akkor világossá előttem. 1997-ben egy ötnapos, 1998-ban pedig egy kétnapos Tellington kurzuson vettünk részt Ausztriában, ahol az elsőt egy amerikai hölgy, a másodikat pedig egy osztrák tréner házaspár tartotta. Itt is egyértelművé vált, hogy bár a könyvekből sokat lehet tanulni, de a módszerek közvetlen megfigyelése, és szakember felügyelete melletti gyakorlása sokkal hatékonyabbá teszi a tanulást. A tanfolyamon rendkívül kellemes légkörben, profi módon történt az oktatás, és hazajőve már néhány nap után láttuk lovaink viselkedésének kedvező változását a tanult módszereket alkalmazva.

Ki is Ő, és mit alkotott, amitől világhírű lett?

Linda Tellington-Jones Kanadában egy farmon nőtt fel négy testvérével együtt. Már hatévesen lóháton járt iskolába, mert akkor még nem volt iskolabusz azon a vidéken. Tizenegy éves korában Briarcrestben, lakóhelyéhez közel egy jó nevű díjugrató lovasközpontban tanult lovagolni. Naponta 3-4 lovat lovagolt, és sok ugróversenyt meg is nyert. Hamarosan, tizenhárom évesen már elkezdte a lovaglásoktatást is. Volt egy csodálatos kancája, amelyen gyakran nyereg és kantár nélkül lovagolt, sőt egy egész ugrópályát teljesített ily módon. Az évenként megrendezésre kerülő 9 napos Edmonton ugróversenyen 16 éves korában 180 cm-es akadálymagassággal megnyerte a magasugrató versenyt. Néhány évvel később férjhez ment Wentworth Tellingtonhoz, egy kitűnő lovasemberhez, akivel Kalifroniába költöztek. Itt négy évig tanított, emellett pedig fiatal lovasokat és lovakat képzett. A terápiás lovaglással is elkezdett foglalkozni, majd néhány évvel később szellemileg fogyatékos gyermekek számára szervezett 3 hónapos programokat. Különösen a nyereg nélküli lovaglást találta hasznosnak az ilyen gyerekek számára, mert az önállóság érzését kapták ezáltal, és önbizalmukat is erősítette. Ezen kívül az Amerikai Póni Klubban (mely fiatalokat képez egészen az olimpiai érettségig) is tartott lovasoktatást.



1960-ban férjével együtt alapítottak egy angol telivér és arab ménest mintegy 100 lóval, ahol nyaranta gyerektáborokat szerveztek. A négyhetes kurzusok alatt megtanították a fiatalokat a ló iránti bizalom kiépítésére, és a nyeregben való jó ülésre, melyek alapfeltételei annak, hogy a lovaglás örömeit, szépségeit élvezhessük. 1964-ben férjével együtt egy lovas kutató és lovaglótanár képző központot alapítottak a Csendes óceán partján.

Néhány év múlva mégis világossá vált számára, hogy élete nem állhat csak abból, hogy lovasokat segít hozzá az eredményes versenyzéshez. Az volt az érzése, hogy sok-sok embernek kell elmondania, milyen fontos szerepet is játszanak életünkben az állatok, és milyen sokat tanulhatunk tőlük, velük együtt. Amint ez egyértelművé vált számára, jó kezekbe eladta lovait, és felkerekedett. Tovább akart tanulni, nem csak oktatni. Új kihívásokat keresett az életben. Megérzéseire hagyatkozva Németországba utazott, és több hónapig egy ifjúsági farmon dolgozott, ahol délutánonként a fiatalok játszottak, ellátták az állatokat, sőt tanulhattak lovagolni is.
1975-ben a Feldenkrais módszert kezdte tanulmányozni, melynek lényege az, hogy az emberek bizonyos szokatlan mozgások gyakorlása által megtanulják testüket az addigiaktól eltérően mozgatni és használni. Ezáltal például sportolók képesek teljesítményüket javítani, és sérüléseikből is hamarabb kigyógyulnak. Mint egy villám ötlött fel benne a gondolat, hogy ha ez az embernél lehetséges, miért ne működhetne így a lovaknál is. Hamarosan ki is próbálta a módszert egy barátja kancájánál, és a siker minden várakozását felülmúlta. Linda Tellington-Jones így kezdte tehát, a Feldenkrais-módszer alapján a saját, lovakra adaptált és eredményes módszerének kidolgozását és oktatását.

Tellington módszerbe oltott kommunikációs tréning a csongrádi Penny táborban
(2004)


Lovakkal való munkáját oly mértékben elismerték, hogy 1992-ben az Amerikai Lovaglótanárok Egyesületétől a "Lifetime Achievement Award for the Outstanding Contribution to the Art and Science of Riding" (A lovaglás kutatásáért és művészetéért tett kiemelkedő tevékenységéért) kitüntetést kapott, 1993-ban pedig a "North American Horseman Association" az Év Lovasasszonyának nyilvánította.

A Tellington módszer Európában való megjelenésének 25 éves jubileumára, 2000. április 14-16-án Linda Tellington-Jones személyesen mutatja be Bécs közelében a Tellington féle érintések (TÉ) ránk, emberekre való jótékony hatását. Az ember testi és lelki folyamataira is jó hatású módszert Amerikában már évek óta sikeresen alkalmazzák. Linda Tellington mindazok számára ajánlja, akik a TTEAM-et már alkalmazzák, vagy a jövőben szeretnék megtanulni, ezen kívül saját személyes fejlődésükre hangsúlyt helyeznek.


Folytatása következik...




Írta: Dr Lassó Attila állatorvos-tanár, lótenyésztő szakmérnök, nemzetközi diplomával rendelkező lovas- és lovastorna szakedző, a Penny táborok szakmai vezetője.
Tel: 06-20-944-32-67
Az oldalt szerkeszti: Temleitnerné Wallner Linda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése