Bevezetőül...

Kedves Olvasó!
A következő oldalakon nagyrabecsült edzőm, Dr Lassó Attila írásait, cikkeit gyűjtöm csokorba. Ezek a kis esszék 1999-től kezdve jelentek meg a Penny Lovaskalendáriumokban, és úgy gondolom, hogy üzenetük értékesebb annál, mint hogy a polcomon porosodjanak.
Lassó Tanár Úr jelenleg is aktívan foglalkozik gyerekek tanításával, a Stampok parkban. Kellemes olvasgatást!

2011. március 28., hétfő

Találkozásom Linda Tellingtonnal... II. rész

Az előző részben megismerkedhettünk Linda Tellington-Jones életútjával, munkásságával. A következőkben módszerének részletesebb áttekintéséről olvashatunk.

A TMLT három módszere:

A Tellington módszernek (TTEAM), magyarul "Tellington-Jones Módszere a Ló Tudatosságának fokozására" TMLT-nek három területe van:

  • a Tellington féle érintés (),
  • a Tellington féle földi munka (TFM),
  • a tudatossággal, egyensúlyban való üléssel történő lovaglás (TL).

  1. A Tellington-Touch = TTouch, magyarul Tellington féle érintés, melyet a - betűkkel rövidítünk a jövőben. A ló egész testének egy bizonyos módon való különösen hatékony érintési módját jelenti, az erre legérzékenyebb pontokon. Egy másik művében Linda Tellington többek között azt írja, hogy a TÉ-t azért alkalmazzák, hogy a ló lazítását gyorsítsák, javítsák, teljesítőképességét fokozzák, a gyógyulási folyamatokat elősegítsék, és a nagyteljesítményű lovaknál a stresszt csökkentsék.

  2. Tellington féle földi munka, magyarul lehetne TFM-nek nevezni, amelynek lényege, hogy a lovakat különböző vezetési módokkal (pl. két oldalról, kötőfékbe vezetett lánccal) földre, vagy kissé megemelt helyzetbe hozott rudakon, labirintuson vezetik át. Ennek hatására tudatosul a lóban saját testérzete, javul végtagmozgásainak koordinációja, erősödik egyensúlyérzékelése. Kényszerítés és büntetés nélkül tanulják meg az engedelmességet, önkontrollt, pontos odafigyelést és türelmet. Az ember és ló közötti kölcsönös tiszteletet és bizalmat is megalapozza.

  3. A TMLT harmadik tanítási területe az örömmel és tudatossággal, valamint az egyensúlyban való üléssel történő lovaglás. Azt hiszem, talán ezt szükséges a legkevésbé megmagyarázni, mert már honfoglaló őseink, majd huszáraink is így ültek, és mai profi díjlovasaink, military-, és ugrólovasaink is egyensúlyban ülnek a lovon, egyenes háttal, hátravett vállakkal, a ló mozgásához messzemenően alkalmazkodva. (Csak ez az ülés lehet jó, és mert jó, szép is.)


A TMLT a ló viselkedésének javítását, testalkati problémáinak újfajta megoldását kínálja. A ló "személyiségének" pozitív irányú fejlődését segíti, ezáltal automatikusan növeli teljesítményét. Az idegeseknek, rosszindulatúnak, vagy butának tartott lovaknak a viselkedése, a módszer következetes alkalmazását követően nagyon rövid idő alatt megváltozik. A földről végeztetett precíz gyakorlatok és a ló testén alkalmazott bizonyos tapintások által az állat képességeit és készségét javítani tudják. Az idegrendszer befolyásolásán keresztül az állat küzdő és menekülő reflexe leküzdhetővé válik, és a teljesen ösztönös reakciók helyébe a gondolkodás folyamata lép. Különösen a fiatal lovak profitálnak a TMLT módszer alkalmazásából, ha ezzel készítik elő őket a későbbi munkára. Az eredmény: több bizalom, kevesebb hevesen reagáló ló és nagyobb biztonság mind az ember, mind a ló számára. A TMLT fejlesztésének következményeként kiderült, hogy nem csak a lovak, hanem az emberek is profitálnak a módszer alkalmazásából. A lovat kezelő ember is nyugodtabbá, precízebbé vált, a mélyebb megértésből és megértetésből a ló és ember közötti szorosabb kapcsolat, jobb harmónia fejlődött ki. A módszert kidolgozója kiterjesztette kutyákra, vízi emlősökre (gyilkos bálna), több állatkerti állatra, sőt, legújabban emberekre is.

Linda Tellington-Jones, a módszer kidolgozója nem kisebb lovas személyiségekkel, mint olimpiai és világbajnok díjlovagló versenyzőkkel, Nicole Uphoff-Becker-rel és Klaus Balkenhollal, valamint lovaikkal dolgozott együtt eredményesen. E kiváló lovasok is elismerték, hogy sokat tanultak a Lindával közösen végzett edzések során, és lovaik is jobbak lettek. Számos könyvében, tanfolyami nyomtatott anyagában Linda Tellington-Jones, és instruktorai felsorolják, milyen sok célra jó, és hasznos a módszer. 





Lássunk néhányat:
  1. Ló ijedősségének csökkentésére,
  2. Idegesség, stressz állapotok javítására,
  3. Harapós, rúgós lovak leszoktatására,
  4. Feszes, szabálytalan jármódok javítására,
  5. Ápolással, nyergeléssel szembeni és
  6. Állatorvossal, patkolókováccsal szembeni ellenállás csökkentésére,
  7. Fiatal lovak futószárazásának, nyereg alá tanításának könnyítésére,
  8. Hátfájás és egyéb izmokban keletkező feszesség, fájdalom enyhítésére,
  9. Ló munkára, versenyre való előkészítésére, és a pihenés segítésére,
  10. Lovak lószállítóra való felvezetési nehézségeinek megoldására,
  11. Szükséghelyzetekben (kólika, súlyos sérülések) az állatorvos megérkezéséig, jó módszer a shock állapot elkerüléséhez, stb.
Bár a TTEAM módszer megtanulásához nem szükséges semmilyen előképzettség, a könnyen alkalmazkodó, jó empátiás képességekkel rendelkező, ló kiképzésében már jártas lovasok hatékonyabban tudják alkalmazni. A lóval foglalkozó ember addig eredményes lóidomítási módszereibe, és egész személyiségébe beleépül Linda Tellington-Jones szemlélete, részünkké válik.



Jómagam már 15 éve sikeresen használom a módszert és szemléletét. Csikók nyereg alá tanítása során is különösen hatékonynak találtuk, néhány hónapos foglalkozás után már tizenéves gyerekek lovagolták ügetésben és vágtában az elengedetten mozgó, tarkóban engedő, a szárra jól támaszkodó 3 éves shagya arab kancacsikókat. A túlságosan ideges, harapós méncsikók tanítása is sikeres volt, jól együttműködő partnerekké váltak. Több voltizsló kiképzésekor a feszültségek oldását, feladatuk megértetését könnyítette a Tellington módszer.


Írta: Dr Lassó Attila állatorvos-tanár, lótenyésztő szakmérnök, nemzetközi diplomával rendelkező lovas- és lovastorna szakedző, a Penny táborok szakmai vezetője.
Tel: 06-20-944-32-67
Az oldalt szerkeszti: Temleitnerné Wallner Linda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése