Bevezetőül...

Kedves Olvasó!
A következő oldalakon nagyrabecsült edzőm, Dr Lassó Attila írásait, cikkeit gyűjtöm csokorba. Ezek a kis esszék 1999-től kezdve jelentek meg a Penny Lovaskalendáriumokban, és úgy gondolom, hogy üzenetük értékesebb annál, mint hogy a polcomon porosodjanak.
Lassó Tanár Úr jelenleg is aktívan foglalkozik gyerekek tanításával, a Stampok parkban. Kellemes olvasgatást!

2011. március 18., péntek

A ló kiképzési skálája II. rész

Mielőtt részleteznénk, mit is jelentenek a kiképzési skála pontjai, először érdemes megnézni miért is fontos ennek ismerete. Bármelyik lovasnak, a kezdőtől a haladó szintig fel kell ismernie: milyen kiképzési szinten van a ló, milyen a mozgása, mennyire van összhangban a lovasával, és az egyes lovaglási feladatokat hogyan hajtja végre. Mindezeknek a megítélése a lovasban gyakorlattá fejlődik, és elősegíti, hogy egyre jobb lovaglásra törekedjen, elméleti és gyakorlati tudását fejlessze. Saját tanítványaim fejlődésében is láttam, hogy a kritikus szemlélet, önmagával szemben is kritikusabbá tette.

Ütemesen mozgó ló, de elengedettsége
és támaszkodása még nem az igazi
  1. Az ütem: a patadobbanások szabályos időrendi egymásutániságát jelenti. A ló csak a jármódnak megfelelő szabályos lábsorrend mellett lehet ütemes. A lépés 4, az ügetés 2, a vágta 3 ütemű mozgás.







    Az elengedettség a ló mozgásának minden feszességtől való mentességét jelenti. A harmonikus mozgáshoz szükséges izmok működnek csupán, az ízületekben való mozgás nem behatárolt. A ló fizikailag és pszichikailag elengedett. Ennek jelei:
  2. - A ló nyugodt arckifejezése (szem-, és füljáték),
    - A hordott, mozgással együtt lengő farok,
    - Az ütemesen lengő, lovast jól ültető hát,
    - A zablát csukottan rágó habzó száj,
    - A laza tarkó,
    - Az úgynevezett leprüszkölés a ló belső elengedettségének jele.


  3. A támaszkodás a kéz és a ló szája közötti puha, és állandó kapcsolat. A ló nem rángathatja a fejét, nem merevítheti meg tarkóját.
  4. A lendület a hátulsó lábakból eredő energikus impulzus átvitele a ló egész előrefelé irányuló mozgására. Előfeltétele a rugalmasan lengő hát és a támaszkodás.
  5. Egyenesre igazítás: az elülső és a hátulsó lábak azonos irányba hozatala. A ló természetes ferdesége veleszületett tulajdonság, ami azt jelenti, hogy a lovas csak szakszerű munkával szüntetheti, vagy javíthatja meg. A ló elejét a hátulja elé kell igazítani.
  6. Összeszedettség: a ló fokozottabb mértékben terheli meg hátulsó lábait, jobban meghajlítja koncízületeit, jobban súlypontja alá lép. Ugyanakkor nyakát feligazítottan, fejét magasabban hordja, a puha támaszkodás megtartása mellett. A ló "szellemileg" is összeszedett, azaz a lovas segítségadásaira (csizma, szár, derék) készségesen, és azonnal reagál. Ez csak a ló több évig tartó következetes kiképzése után érhető el.
Teljes összeszedettség


Írta: Dr Lassó Attila állatorvos-tanár, lótenyésztő szakmérnök, nemzetközi diplomával rendelkező lovas- és lovastorna szakedző, a Penny táborok szakmai vezetője.
Tel: 06-20-944-32-67
Az oldalt szerkeszti: Temleitnerné Wallner Linda



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése