Bevezetőül...

Kedves Olvasó!
A következő oldalakon nagyrabecsült edzőm, Dr Lassó Attila írásait, cikkeit gyűjtöm csokorba. Ezek a kis esszék 1999-től kezdve jelentek meg a Penny Lovaskalendáriumokban, és úgy gondolom, hogy üzenetük értékesebb annál, mint hogy a polcomon porosodjanak.
Lassó Tanár Úr jelenleg is aktívan foglalkozik gyerekek tanításával, a Stampok parkban. Kellemes olvasgatást!

2011. március 10., csütörtök

A futószárazásról, II. rész

Milyen felszerelés szükséges a futószárazáshoz?

1. Kantár és (vagy) kapicány
2. Futószárazó heveder, vagy nyereg
3. Egyszerű kikötőszárak
4. Futószár (mintegy 7 m hosszú)
5. Hosszú, könnyű futószárazó ostor, mellyel bármikor elérhetjük a lovat.
6. Fáslik, vagy ínvédők.

A felsorolt eszközök a legalapvetőbbek, ezen kívül a futószárazás céljától, a ló sajátosságától, és a futószárazó tapasztalatától függően egyéb felszerelést is lehet alkalmazni.

  1. hannoveri orrfékkel ellátott, vastag csikózablával felszerelt kantár a legcélszerűbb, mely fölé még könnyen feltehető a kapicány (ha az jól illik a ló orrcsontjára és biztosan, elfordulástól mentesen rögzíthető, valamint elég puhán párnázott.) Ha ez utóbbi nem ilyen, akkor saját tapasztalatom alapján jobb, ha a futószár végét a zablakarika mellett még az orrfékbe is becsatoljuk, így nem fogjuk a ló szájából kihúzni a zablát, emellett az orr külső oldalára is hatunk a kapicányhoz hasonlóan. Mintegy 20 csikó tanítása során szerzett tapasztalataim alapján mondhatom, hogy a csikók szája és orrtájéka különösen érzékeny, a legkisebb sérülés miatt keletkező fájdalom is visszaveti a kiképzésben való előrehaladásában, az ember iránti bizalom kiépítésében.
  2. futószárazó heveder oldalán több karika célszerű, hogy a kikötőszárak különböző magasságban kapcsolhatók legyenek. A nyereg és futószárazó heveder használatának célja nem csak az, hogy a kikötőszárakat felcsatolhassuk, hanem súlyukkal a ló hátizomzatára hatnak, azt tevékeny ringásra ösztönzik és ez a terhelés segíti a hátizomzat ellazítását és erősödését.
  3. Az egyszerű oldalsó kikötőszár célja (a hevedertől indul és a zablakarikába csatolva végződik), hogy a zablára támaszkodhasson a ló, és kívülről határolja a ló válltájékát, valamint a futószár belső zablakarikára való húzó hatását kívülről mérsékelje. Hátránya, hogy a ló fejének előre és lefelé nyújtását kissé behatárolja, ily módon a hátizomzat nyúlását, ellazulását nem teszi oly mértékben lehetővé, mint az ún. háromszög kikötő, más néven Lauffer féle csúszószár.

    csúszószár a heveder valamelyik felső karikájától indul, átfut a zablakarikán és visszatér a heveder valamelyik alsó oldalsó karikájához. ezek a kikötőszárak jól használhatók mind a fiatal, mind az idősebb lovak futószárazásához, előnyük, hogy kívülről is határolják a lovat.

    Gouge
    A kikötőszár funkcióját tölti be, a főleg Franciaországban, de itthon is használt Gouge. Lényege, hogy alulról a hevedertől indul, a szügynél a két elülső láb közül felfelé tér, a tarkószíj karikájába bújtatjuk a zsinór részét, majd innét lefelé vezetjük, a zablakarikán is átfűzzük, végül pedig a szügytájékon lévő karikába csatoljuk, ahonnét ennek a segédszárnak a zsinór része el is indult. Így a ló fejét a segédszár háromszög alakban futó zsinórjai rugalmasan, mégis a tarkót ellazítva stabilan tartják, és elősegítik a ló nyakának előrenyújtását, és a hátizomzat ellazulását.
    kikötőszárak hevederre való csatolásának magasságát, a kikötőszár fajtáját, hosszát a futószárazás céljától, a ló alkatától függően lehet és kell is változtatni. Ez sok tapasztalatot igénylő munka, melyet legcélszerűbb külön tanfolyamokon megtanulni. A rosszul képzett és emiatt nem megfelelő izomzatú lovat sokkal nehezebb és költségesebb is később átformálni, az elfecsérelt időt nem is említve.


  4. futószár kellő hosszúságú, erős, vastag, nem könnyen csúszó legyen. ezek a kritériumok különösen a fiatal lovakkal való munkánál fontosak, hiszen a futószárazó kezét nagy, hirtelen erőhatások érhetik. Többféleképpen csatolhatjuk a futószárat a zablakarikába, ha pl. közvetlenül a belső karikába, vagy a tarkón át a külsőbe kapcsoljuk, más és más a hatás. A tarkón átvezetett és végül a külső karikába csatolt futószár (lonzs) erős meghúzásakor a zabla mindkét szájszögletre hat és felvevő, azaz lassító hatású. Ugyanakkor a ló felemeli a fejét, tarkóját megmerevíti, beejti a hátát, így a mozgás folyamatossága megszakad. Csikóknál ezért nem ajánlatos ez a csatolási mód.
  5. Az ostor könnyű legyen, hiszen ha nehéz, hamarabb elfárad a kéz és az előrehajtás lesz kevés, vagy késedelmes. A külföldön kapható kétrészes fehér műanyag voltizs (lovastorna) ostorok 3-4 m hosszú bőr csapóval a legmegfelelőbbek, ennek hiányában könnyű horgászbot is használható.
  6. A fiatal lovak esetében különösen fontos az elülső lábakat ínvédővel, vagy puha vastag fáslival védeni. Az állat gyakorlatlansága miatt ugyanis a mozgás során összeütheti a szár és csüd tájékát, ami zúzódásokhoz, csontkinövésekhez vezethet.
Folytatása következik...




Írta: Dr Lassó Attila állatorvos-tanár, lótenyésztő szakmérnök, nemzetközi diplomával rendelkező lovas- és lovastorna szakedző, a Penny táborok szakmai vezetője.
Tel: 06-20-944-32-67
Az oldalt szerkeszti: Temleitnerné Wallner Linda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése