Bevezetőül...

Kedves Olvasó!
A következő oldalakon nagyrabecsült edzőm, Dr Lassó Attila írásait, cikkeit gyűjtöm csokorba. Ezek a kis esszék 1999-től kezdve jelentek meg a Penny Lovaskalendáriumokban, és úgy gondolom, hogy üzenetük értékesebb annál, mint hogy a polcomon porosodjanak.
Lassó Tanár Úr jelenleg is aktívan foglalkozik gyerekek tanításával, a Stampok parkban. Kellemes olvasgatást!

2011. március 31., csütörtök

A vadászlovaglás

A vadászlovaglás a legősibb lovassportok egyike. Angliában főként a rókavadászatot űzik. Nagy jelentősége van a ló kiváló ugróképességének, mert a terep akadályainak leküzdése néha izgalmasabb feladat, mint a róka utáni hajsza.



A kutyafalkás vadászat csak Nagy-Britanniában, Írországban, Franciaországban megengedett, máshol törvény tiltja. Olyan változatai is vannak, ahol nincs szükség élő vadra.


  • A vadat egy lovas helyettesíti, aki maga után húz egy kutyák számára szagot adó ánizsos batyut. A többi lovas a szimatot követő kutyák nyomában halad.
  • Másik formája, hogy egy lovas jobb vállára rókafarkat erősítenek, és ezt a lovast, mint a rókát üldözik a többiek.
A vadászlovaglás minden formájára jellemző, hogy változatos terepen rendezik meg, és természetes, vagy ahhoz nagyon hasonló épített fix (nem verhető), kb. 0,6-1 méteres akadályokkal nehezítik. A vadászlovaglás alkalmas mind a lovas, mind pedig a lovak kiképzettségének, képességeinek felmérésére. Az előírásos elegáns fekete esetleg piros lovas kabát, világos nadrággal egységessé és ünnepivé teszi az egész rendezvényt.



A vadászlovaglás gondos felkészülést és szervezőmunkát igényel, de egy jól sikerült vadászlovaglás a hozzátartozó ünnepi ebéddel felejthetetlen élményt nyújt minden résztvevőnek.






Írta: Dr Lassó Attila állatorvos-tanár, lótenyésztő szakmérnök, nemzetközi diplomával rendelkező lovas- és lovastorna szakedző, a Penny táborok szakmai vezetője.
Tel: 06-20-944-32-67
Az oldalt szerkeszti: Temleitnerné Wallner Linda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése