Bevezetőül...

Kedves Olvasó!
A következő oldalakon nagyrabecsült edzőm, Dr Lassó Attila írásait, cikkeit gyűjtöm csokorba. Ezek a kis esszék 1999-től kezdve jelentek meg a Penny Lovaskalendáriumokban, és úgy gondolom, hogy üzenetük értékesebb annál, mint hogy a polcomon porosodjanak.
Lassó Tanár Úr jelenleg is aktívan foglalkozik gyerekek tanításával, a Stampok parkban. Kellemes olvasgatást!

2011. március 8., kedd

A futószárazásról, I. rész

(Dr. Lassó Attila: Penny Lovasiskola)

A futószárazás a ló és a lovas kiképzésének egyik legfontosabb módszere. Ehhez képest tapasztalataim szerint nagyon kevés figyelmet szentelnek a lovasok és a kiképzők a futószárazás lehető legszakszerűbb végrehajtására, pedig ennek hiányában nem érhetnek el jó eredményt sem a lovak, sem a sportoló ember kiképzésében.

Bizalom


Mi is az a futószárazás?

A fiatalabb és idősebb lovak mozgatását, gimnasztikálását jelenti egy kb. 7 m hosszú száron, oly módon, hogy a futószárazó maga körül "futtatja" a lovat a futószár végét fogva. Ez egy látszólag egyszerű technika, ami mögött azonban rengeteg minden van, melyből kiemelem a szaktudás és tapasztalat fontosságát.

Mire jó a futószárazás?

Fiatal csikó dupla futószáron, nyereg alatt
  1. Kitűnő eszköz, hogy a fiatal, még tudatlan csikó megismerkedjen a rajta használt felszereléssel és azok hatásával, így a kantárral, nyereggel, futószárral, kikötőszárakkal, ostorral.
  2. A fiatal ló a futószárazás által megszokja a rendszeres munkát.
  3. A fiatal lónak kialakul az emberrel egy bizalmi kapcsolata, amely későbbb is meghatározza a tanításhoz való hozzáállását. Másként fogalmazva a beleérzéssel rendelkező edző a futószárazás eszközével, és módjával fejti ki azt a hatást, melynek eredményeként a ló készséges lesz, és gyorsan, félelem nélkül tanul.
  4. A hátasló és a fogatló általános kiképzésében is fontos segítséget jelent.
  5. Küllemi hibákkal rendelkező lovak kiképzését jelentősen könnyíti (pl. feszes hátizom, gyenge kötés, izomtalan nyak és merev tarkó esetében).
  6. A ló a lovas terhe nélküli magasabb szintű kiképzését teszi lehetővé. Előrehaladottabb stádiumban az egyszerű, vagy dupla futószárazással előkészíthető a ló a magasabb fokú összeszedettségre, a kézen való munkára.
  7. Elrontott lovak átidomításában is fontos módszer a futószárazás.
  8. A betegségből kilábaló lovak újbóli fokozatos munkába állítását teszi lehetővé.
  9. A lovas alapkiképzésének eszköze: kezdő lovas oktatásában, a jó ülés kialakításában, üléshibák javításában elengedhetetlenül fontos.
  10. Speciális céllal is futószáraznak, pl. a lovastornászok a futószáron összeszedetten vágtázó lovon mutatják be gyakorlataikat.
Hol futószárazzunk?

  1. A futószárazó kör nagysága legalább 13 m átmérőjű legyen. Lovas iskolákban, kiképzőhelyeken, ménesekben kívülről karámszerűen körbehatárolt legyen (egyébként szalmabálákkal, vagy akadály rudakkal, kitörőkkel is körbevehető). A legelőnyösebb egy szilárd oldalfalú, fedett futószárazó helyet kialakítani, amely különösen alkalmas fiatal lovak képzésére és megfelelő a voltizsálásra is. Ebben az esetben legalább 16 m átmérőjű legyen. Saját tapasztalatom alapján a körbekerített futószárazó hely megépítése sokkal egyszerűbb és olcsóbb, mint a szétrángatott szájú csikókkal továbbdolgozni, vagy azok bizalmát újra megnyerni.
  2. A futószárazó hely talaja legyen rugalmas, de nem túl mély. A kemény talaj az ízületeket és csontokat károsítja (a keletkező rezgések miatt), a túl mély, puha talaj pedig az inakban és szalagokban okozhat károkat. Legcélszerűbb a fenyőforgáccsal, vagy fűrészporral kevert folyami homok.
Lovastorna csapat egy nemzetközi versenyen. Jól látható a futószárazó kör helye

Folytatása következik...





Írta: Dr Lassó Attila állatorvos-tanár, lótenyésztő szakmérnök, nemzetközi diplomával rendelkező lovas- és lovastorna szakedző, a Penny táborok szakmai vezetője.
Tel: 06-20-944-32-67
Az oldalt szerkeszti: Temleitnerné Wallner Linda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése