Bevezetőül...

Kedves Olvasó!
A következő oldalakon nagyrabecsült edzőm, Dr Lassó Attila írásait, cikkeit gyűjtöm csokorba. Ezek a kis esszék 1999-től kezdve jelentek meg a Penny Lovaskalendáriumokban, és úgy gondolom, hogy üzenetük értékesebb annál, mint hogy a polcomon porosodjanak.
Lassó Tanár Úr jelenleg is aktívan foglalkozik gyerekek tanításával, a Stampok parkban. Kellemes olvasgatást!

2011. március 17., csütörtök

A ló kiképzési skálája I. rész

A ló alapkiképzésének célja a harmonikusan, kellemesen mozgó, engedelmes, készséges, teljesítményre képes és ügyes ló. Ez a ló tanítása, szoktatása, és tornáztatása (gimnasztika) útján érhető el. A cél megvalósulásához hosszú út vezet. 

A kiképzési skála középső szakaszánál járó ló: mozgása jó ütemű és elengedett, lendületes. Tökéletes harmónia ló és lovas között


A lovasnak rendszeresen, szakszerűen gondolkodva, leleményesen kell lovával foglalkozni, hogy az egyre jobban mozogjon, könnyebben irányíthatóvá, fegyelmezettebbé váljon. Bár kétségtelen, hogy a lovaglás szempontjából eleve jó testfelépítésű, nyugodt idegrendszerű, a lovas segítségeire készségesen reagáló lóval könnyebb az előrehaladás, de a kevésbé tehetséges ló is tanítható. 
A jó testfelépítésű lovak "előállítása" a lótenyésztők feladata, a lovasok az állatokkal való foglalkozás során szerzett tapasztalatok és elért eredmények alapján véleményükkel, javaslataikkal segíthetik a tenyésztők munkáját. Évezredek óta a lovak megfelelő kiválasztása, és továbbtenyésztése biztosította azt, hogy manapság már egyre jobb és jobb lovakra ülhetünk. A születésénél fogva megfelelő ló ismérveivel most nem kívánunk foglalkozni, csupán azt hangsúlyozzuk, hogy nagyobb az esélye a test felépítésileg kedvezőbb állatnak a lovas alatti fejlődésre, a kiképzés skáláján való előrehaladásra, mint egy arra alkalmatlanabbnak.

Mit is jelent a kiképzési skála?

A skála számszerű értékeket, növekvő mennyiségek, értékek rendszerét jelenti, fokozatok, árnyalatok összességét. A ló kiképzésekor a helyes mozgás folyamatának kialakításakor, ezek a fokozatok, melyek tulajdonképpen pontokba szedhetők, a következők:


1.) Ütemesség
2.) Elengedettség,
3.) Támaszkodás
4.) Lendület
5.) Egyenesre igazítás,
6.) Összeszedettség.

Egy-egy pont előfeltétele a következő teljesíthetőségének, egyik sem lehet azonban kizárólagos célja a lóval való munka valamelyik szakaszának. 
A kiképzés folyamata egyébként három nagyobb szakaszra osztható, melyen belül a skála egyes pontjai különböző hangsúlyt kapnak.
A szerszámhoz és a munkához való szoktatás folyamatában: az ütem (1), és az elengedettség (2),
a hátulsó láb tolóerejét kifejlesztő szakaszban: az elengedettség (2), támaszkodás (3), a lendület (4), és az egyenesre igazítás (5),
a hátulsó láb hordozóerő kifejlesztésének szakaszában pedig: a lendület (4), az egyenesre igazítás (5), és az összeszedés (6) játssza a főszerepet.

Folytatása következik...




Írta: Dr Lassó Attila állatorvos-tanár, lótenyésztő szakmérnök, nemzetközi diplomával rendelkező lovas- és lovastorna szakedző, a Penny táborok szakmai vezetője.
Tel: 06-20-944-32-67
Az oldalt szerkeszti: Temleitnerné Wallner Linda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése